je bent wat je verteert

Darmfloratherapie (of darmtherapie) is bedoeld om de darm(flora) in balans te brengen en te houden. Het bestaat uit meerdere fases en onderdelen, afhankelijk van de onderzoeksresultaten van de onderzoeken, wat jij wel (en niet) eet en hoe jij je er bij voelt.

Onderstaand zijn de verschillende fases uitgesplitst om je een beter idee te geven. Deze fases zullen al naar gelang jouw situatie wel of niet aan de orde zijn. Ook kunnen de verschillende fases bij de ene persoon langer duren dan bij de andere.

  • Tijdens het eerste consult zal er uitgebreid worden ingegaan op jouw voeding en leefstijl. Al ben ik geen diëtiste en stel ik geen dagmenu’s voor je samen, toch kan ik je wel tips en tricks geven waar je direct zelf mee aan de slag kunt. Ook kan er al suppletie-advies gegeven worden. (Wil je alleen advies over voeding? Ik kan je ook in 30 minuten voedingsadvies geven voor gezonde darmen!)
  • Om écht gericht met jouw darmen aan de slag te kunnen gaan is ontlastingsonderzoek noodzakelijk. Soms is op basis van de resultaten nog vervolgonderzoek nodig. Mogelijk dat n.a.v. de uitslagen je voedingspatroon (verder) aangepast zal worden. Je krijgt een heldere uitwerking bij de onderzoeksresultaten zodat je ook echt begrijpt wat er aan de hand is. (Wil je alleen onderzoeken? Je kunt ook alleen laboratoriumonderzoeken laten uitvoeren en een heldere uitwerking daarvan krijgen!)
  • Je darm is o.a. verantwoordelijk voor het afvoeren van afvalstoffen. Darmklachten gaan dan ook vaak hand in hand met een overmaat aan afvalstoffen. De overige ontgiftende organen (lever, nieren en lymfe) hebben het hierdoor extra druk. Deze gaan we ondersteunen d.m.v. drainerende supplementen. Mochten er ontstekingen in je darm zijn, zullen we dat tijdens deze drainerende fase ook meteen aanpakken.
  • Komen er ongewenste gasten (bijv. schimmels, gisten of parasieten) in je darm voor dan is het zaak om deze uit de weg te ruimen. Ze zorgen voor (nog meer) disbalans, geven klachten en gaan niet vanzelf weg. Hiervoor zullen supplementen en eventueel antibiotica via de huisarts worden ingezet.
  • Je hebt voldoende goede bacteriën nodig om je darm goed te kunnen laten functioneren. We zullen deze goede bacteriën in een specifieke volgorde, wederom rekening houdend met jouw situatie, middels pré- en probiotica, gaan opbouwen.
  • Als we dit allemaal hebben gedaan is het zaak om de boel in balans te houden. Na de darmfloratherapie is het dan ook nog steeds belangrijk om goed voor je darmen te zorgen in de vorm van voeding en leefstijl. Ook kan het verstandig zijn om af en toe middels suppletie (bijv. probiotica) je darmen een boost te geven.

Tijdens dit gehele traject kan het op sommige momenten verstandig zijn om bepaalde parameters te hertesten om te weten of wat we hebben gedaan ook zin heeft gehad. Want meten is nog steeds weten!

Test jezelf

Gericht laboratoriumonderzoek vanuit ontlasting, speeksel en/of bloed voor inzicht in jouw situatie.
Lees meer over:

hulp nodig?

Consulten voor meer persoonlijke begeleiding, waarbij een passend behandelplan wordt gemaakt.
Lees meer over: