Darmfloratherawattuh?

Als mensen geïnteresseerd aan me vragen wat voor werk ik doe en ik dat dan enthousiast vertel; ‘ik ben darmfloratherapeute!’, dan valt het even stil en verschijnt er een denkbeeldig vraagteken boven het hoofd. Standaard herhaal ik dan ‘darmfloratherapeute’ en spreek het iets langzamer uit. Maar hiermee verdwijnt het denkbeeldige vraagteken niet.

Voeding, leefstijl en zelfs darmen zijn HOT op dit moment (denk aan boeken als ‘de poepdokter’ en ‘de voedselmachine’). Termen als mindfullness, flexitariër en glutenintolerantie zijn helemaal geïntegreerd in ons vocabulaire. Maar toch is het werk wat ik doe nog niet alom bekend. Dus bij deze wat uitleg ☺

De darmflora (ook wel microbioom genoemd) is de verzameling van bacteriën, schimmels en zelfs parasieten die in je darmen leeft. Deze zo’n 2 kilo wegende massa, die uit 700-1000 verschillende stammen bestaat, heeft zeer belangrijke taken uit te voeren! Er zijn natuurlijk bacteriën die je ziek maken, maar de meeste bacteriën heb je juist hard nodig. Ze regelen niet alleen je spijsvertering, maar zijn ook onmisbaar voor een goed werkend immuunsysteem, gezonde botten, spieren en huid, de juiste balans in je hormoonhuishouding en een goed energieniveau. Bacteriën hebben zelfs grote invloed op je stemming en gedrag.

De 700 – 1000 verschillende stammen houden elkaar in evenwicht; de good guys houden de bad guys in bedwang. Maar a la 2018 zijn er genoeg redenen om dit evenwicht te verstoren. Zoals bijv. ongezonde voeding, lichamelijke of psychische stress en antibiotica. Het verstoorde evenwicht kan klachten geven zoals buikpijn, dunne ontlasting of juist obstipatie, winderigheid, opgeblazen gevoel. Maar ook vermoeidheid, eczeem, voedingsintoleranties en acné. Sommige mensen kunnen deze klachten verhelpen door een aantal weken goed voor zichzelf te zorgen met weinig stress, gezonde voeding, een verpakking probiotica en voldoende slaap. Maar bij sommige is dit helaas niet het geval. En daar kom ik om de hoek kijken…

Als je ondanks verschillende pogingen niet van je klachten af bent, is het allereerst goed om je voeding en leefstijl met mij onder de loep te nemen. Ik ga je dan allerlei vragen stellen. Over je voeding, leefstijl en, ja, ook over hoe je poep. Want echt, daardoor kun je al veel te weten komen over hoe je eigen voedselmachine werkt!
Maar omdat 1 symptoom meerdere oorzaken kan hebben, kan het ook interessant en soms noodzakelijk zijn om het spreekwoordelijke lichtje in je darmen aan te zetten d.m.v. ontlastings-, speeksel- en bloedonderzoek. Wees niet bang, je hoeft niet persoonlijk een dampende drol bij mij af te leveren. Je mag dit zelf, thuis op je eigen wctje, in een testkit van het laboratorium stoppen en op de brievenbus doen. Met jouw verhaal en de laboratoriumuitslagen maak ik in samenspraak met jou een behandeling op maat.

Wil je precies weten wat darmfloratherapie is en wat de mogelijkheden zijn? Kijk eens verder op mijn website of stuur me een berichtje.